Την επιτακτική αναγκαιότητα λειτουργίας του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στο Διεθνές Αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου που αποτελεί κύρια πύλη εισόδου τουριστών στη Δωδεκάνησο, φέρνει με σχετική ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και απευθύνεται στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.
Συμφώνως με την ερώτηση το 2007 με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταφορών και Επικοινωνιών συνεστήθησαν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία σε κρατικά αεροδρόμια. Μετά την παραχώρηση αεροδρομίων στη Fraport το 2015, η εταιρία το 2020 ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του αερολιμένα «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και μεταξύ άλλων ανακαίνισε και το ιατρείο του, εξοπλίζοντάς το με τον προβλεπόμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ως όφειλε. Από τότε μέχρι και σήμερα το ιατρείο παραμένει κλειστό χωρίς μόνιμο γιατρό.
Μόνο το έτος 2023 το ΕΚΑΒ κλήθηκε 76 φορές για να αντιμετωπίσει και να παραλάβει περιστατικά από το χώρου του αεροδρομίου, ενώ δυστυχώς έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές με πρόσφατο περιστατικό της 52χρονης τουρίστριας από τη Νορβηγία, λίγο μετά την άφιξη της. Η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς – Αιγαίου που είναι αρμόδια για τη στελέχωση του ιατρείου στο αεροδρόμιο, κωφεύει στα επι μακρόν αιτήματα πολιτών και φορέων της Ρόδου για τη στελέχωση του. Το 2023 το αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε τον τεράστιο αριθμό των 6.142.813 επιβατών, ενώ το 2022 οι διακινηθέντες επιβάτες έφτασαν σχεδόν τα 5,9 εκατομμύρια. Το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για μόνιμη παρουσία γιατρού στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του όλο το χρόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο αερολιμένας έχει επιβατική κίνηση άνω των 7.000.000 επιβατών ουδόλως σημαίνει ότι, σε έναν αερολιμένα με επιβατική κίνηση που πλησιάζει το όριο με πολλά ιατρικά περιστατικά να έχουν καταγραφεί, ακόμα και θανάτους, δεν οφείλει η Πολιτεία και, συγκεκριμένα, η αρμόδια 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου, να μεριμνήσει για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.
Το δικαίωμα στην υγεία και τη πρόσβαση σε αυτήν, όπως και η προστασία της νησιωτικότητας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα. Ο αερολιμένας «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της Ρόδου αποτελεί την πύλη εισόδου εκατομμυρίων αλλοδαπών και ημεδαπών τουριστών στη Δωδεκάνησο, αλλά και κομβικό σημείο μετακίνησης των νησιωτών της Δωδεκανήσου από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταφοράς αγαθών. Έχει επίσης καταγραφεί πλήθος ιατρικών περιστατικών στον αερολιμένα της Ρόδου, για τα οποία απαιτήθηκε η επέμβαση ιατρού και η απουσία του υπήρξε για κάποιους συνανθρώπους μας μοιραία για την ίδια τους τη ζωή.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργού αν προτίθεται να προχωρήσει στη στελέχωση του πλήρως ανακαινισμένου Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» με μόνιμο γιατρό για την υγεία και ασφάλεια των εκατομμυρίων επιβατών που διέρχονται ετησίως από αυτόν; Και ποιο είναι οι λόγοι που μέχρι σήμερα η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς− Αιγαίου, ως αρμόδια, δεν έχει ανταποκριθεί στο ανωτέρω αίτημα και πώς θα αντιμετωπίσει αυτούς τους λόγους.