Να «βγάλει το νοσοκομείο της Κω από την εντατική που η ίδια το έβαλε» ζητάει από την κυβέρνηση, με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού. Η πλήρης απουσία καρδιολόγου, η απουσία παθολόγου για πάνω από ένα έτος, η απουσία γιατρού από τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η έλλειψη προσωπικού με κενές τις μισές σχεδόν οργανικές θέσεις από τις 40 που προβλέπονται, ένας μόνο ακτινολόγος και ένας μόνο παιδίατρος συνθέτουν την τραγική εικόνα της διαχρονικής απαξίωσης του Νοσοκομείου της Κω και την εν γένει υποτίμηση του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η επίκαιρη ερώτηση απευθύνεται στον υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και κατατέθηκε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.
Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, στο νησί του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη στην Κω με 40.000 μόνιμους κατοίκους και 120.000 επιπλέον επισκέπτες επί 7 μήνες, η κατάσταση είναι απελπιστική εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, με την Κυβέρνηση να αδιαφορεί επιδεικτικώς για τις τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα. Αδιανόητη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας καρδιολόγος ενώ για πάνω από ένα έτος δεν διαθέτει παθολόγο.
Από τις τρεις οργανικές θέσεις καρδιολόγων, υπηρετεί μόνο ένας που έχει λάβει γονική άδεια ανατροφής τέκνου και θα απουσιάζει μέχρι τον Απρίλιο. Ο ίδιος έχοντας την ευθιξία που δεν διαθέτει η κυβέρνηση, προσέρχεται οικειοθελώς και εφημερεύει στο νοσοκομείο 8 ημέρες τον μήνα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες τη λύση δίνουν οι ιδιώτες! Είναι ασύλληπτο στο νησί του Ιπποκράτη το δημόσιο νοσοκομείο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ένα καρδιολογικό περιστατικό, ενώ για τα πάσης φύσεως χειρουργεία, για τα οποία απαιτείται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου βεβαίωση καρδιολόγου, οι ασθενείς λαμβάνουν τις βεβαιώσεις από ιδιώτες καρδιολόγους. Παραλλήλως για πάνω από ένα έτος το ίδρυμα δεν διαθέτει παθολόγο, αφού οι 4 οργανικές θέσεις παθολόγων παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα σε έκτακτα περιστατικά οι ασθενείς καλούνται να φέρουν μαζί τους στο νοσοκομείο ιδιώτη ιατρό, τον οποίο πληρώνουν οι ίδιοι.
Στο νοσοκομείο της Κω από τις 40 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόλις 25 ιατροί, ενώ συμφώνως με μελέτη του νοσοκομείου οι οργανικές θέσεις θα έπρεπε να είναι 70. Κανείς ιατρός δεν υπηρετεί στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Παραλλήλως υπηρετεί μόνον ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι δύο για κάθε ειδικότητα. Μάλιστα, το νοσοκομείο αναγκάστηκε να προβεί σε σύμβαση με εξωτερικό ακτινολόγο για τη διενέργεια των αξονικών εξετάσεων. Η παροχή ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών έχει γίνει ο κανόνας για τους πολίτες του νησιού, αφού το νοσοκομείο αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τους, οδηγώντας τους ακόμα και για απλά περιστατικά στην Αθήνα.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα την απουσία καρδιολόγου και παθολόγου από το νοσοκομείο της Κω και με ποιό τρόπο; Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση κάλυψη των σχεδόν μισών κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο της Κω και με ποιό χρονοδιάγραμμα; Πότε θα προσαρμοστεί ο οργανισμός του νοσοκομείου στις οργανικές θέσεις που πραγματικά έχει ανάγκη το νησί του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη;
Μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής Δωδεκανήσου έκανε την εξής δήλωση : «Το νοσοκομείο της Κω το έβαλε η κυβέρνηση στην εντατική και πρέπει να το βγάλει. Κατέθεσα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για το θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί εδώ και μεγάλο διάστημα καινούργιο νοσοκομείο, την ώρα που το υπάρχον έχει εγκαταλειφθεί. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε παθολόγο και τώρα δεν έχουμε ούτε καρδιολόγο. Υπάρχουν όρια και απαιτούμε σεβασμό. Έχουμε 40.000 κατοίκους, 120.0000 τουρίστες για 7 μήνες και δεν έχουμε ένα νοσοκομείο που να λειτουργεί στοιχειωδώς, δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό σημάδι σεβασμού στη μνήμη του πατέρα της Ιατρικής του Κώου Ιπποκράτη. Απαιτούμε ως ΠΑΣΟΚ και θα ζητήσω να λάβω απαντήσεις από τον υπ. Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη»