Τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις στην πυροπροστασία και στην πολιτική προστασία στην Κω, που αναδείχθηκαν μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, φέρνει στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και τ. Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου και απευθύνεται στους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης η πυρκαγιά έκαψε περίπου 4.000 στρέμματα και ανάγκασε τις αρχές να προβούν σε εκκενώσεις περιοχών από κατοίκους και τουριστικών καταλυμάτων από επισκέπτες. Παραλλήλως η πυρκαγιά όμως στην Κω ανέδειξε ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας όχι μόνο στο συγκεκριμένο νησί, στη Δωδεκάνησο και γενικότερα στην πατρίδα μας. Συμφώνως με πληροφορίες τα πτητικά μέσα που κλήθηκαν να κατασβέσουν την φωτιά, ανέμεναν μιάμιση ολόκληρη ώρα στο αεροδρόμιο της Κω για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, επειδή όπως πληροφορηθήκαμε δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο υπεύθυνος για την προμήθεια των καυσίμων. Να σημειωθεί πως εάν τα 8 πτητικά μέσα είχαν ανεφοδιαστεί αμέσως με την άφιξη τους στην Κω, η πυρκαγιά θα είχε ελεγχθεί. Επίσης εκτιμάται πως εάν το ελικόπτερο που ειδοποιήθηκε με την έναρξη της πυρκαγιάς ερχόταν 15 λεπτά νωρίτερα, η φωτιά θα είχε κατασβηστεί στο σημείο ακριβώς που ξεκίνησε.
Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την πυροπροστασία της Κω και της Δωδεκανήσου είναι εμφανής καθώς όπως αναφέρει ο κ. Νικητιάδης, στην ερώτηση του, ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση σε ερώτηση του στις 31 Ιουλίου 23 για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Μάλιστα υπογραμμίζει πως δεν έχει ακόμη οριστεί Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας ούτε και Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Νοτίου Αιγαίου τα οποία «υποσχόταν» η σημερινή Κυβέρνηση με το ν. 4662/2020 για την Πολιτική Προστασία πριν 4 χρόνια.
Στην ερώτηση του ο Βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει ότι στην Κω, η τοπική αρχή αποφάσισε να καλέσει τους αρμοδίους για να συζητήσει για την φωτιά, μετά την κατάσβεση της φωτιάς! Προς απάντηση παραμένει το γεγονός αν συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας όπως προβλέπει σχετικά η νομοθεσία και αν συνεδρίασε σε ποιο χρόνο, με ποια ατζέντα και ποια τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, τι αποφάσισε και τι υλοποίησαν οι τοπικές αρχές. Επισημάνθηκε επίσης ιδιαιτέρως η ανάγκη μόνιμης παραμονής πτητικού μέσου πυρόσβεσης στην Κω όπως και μονάδας δασοκομάντος, αιτήματα εύλογα και ρεαλιστικά. Ταυτοχρόνως υπογραμμίζει πως ο Δήμος Κω εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο στις 27 Ιουνίου 2024 για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο μέσον δηλαδή και όχι στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς, ισχύει ότι τα πτητικά μέσα που κατέφτασαν στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ανέμεναν μιάμιση ολόκληρη ώρα για ανεφοδιασμό; Και αν ναι ποιος έχει την ευθύνη για αυτήν την ασυνεννοησία; γιατί δεν έχει γίνει ακόμη το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και δεν έχει οριστεί ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας και πότε θα γίνουν; πότε υπέβαλε αίτημα ο Δήμος Κω στο πράσινο ταμείο για έργα αντιπυρικής προστασίας και γιατί η χρηματοδότηση τους εγκρίθηκε στις 26 Ιουνίου όταν ήδη η αντιπυρική περίοδος ήταν σχεδόν στο μέσον της; πόσα χρήματα έχει λάβει για έργα αντιπυρικής προστασίας ο Δήμος Κω, τα τελευταία 5 χρόνια και τι έργα έχουν γίνει; πόσα χρήματα έχει λάβει για έργα αντιπυρικής προστασίας ή έχει διαθέσει από ιδίους πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για έργα αντιπυρικής προστασίας στην Κω, τα τελευταία 5 χρόνια και τι έργα έχουν γίνει; πόσα χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων έχουν διανοιχθεί ή συντηρηθεί τα τελευταία 5 χρόνια στην ΚΩ; εξετάζει η Κυβέρνηση την ύπαρξη πτητικού μέσου μονίμως εγκαταστημένου στην ΚΩ καθώς και μονάδας δασοκομάντος στην Κω; ποιος ο σχεδιασμός για τα πτητικά μέσα σε επίπεδο περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;