Με μία σειρά επιχειρημάτων ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Νικητιάδης αποδόμησε πλήρως για μία ακόμη φορά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και τους κομπασμούς του κ. Σκρέκα ότι καταπολεμούν την ακρίβεια.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Νικητιάδης ως ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ επι του ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Δωδεκανήσου απευθυνόμενος προς τον κ. Σκρέκα υπογράμμισε την ανικανότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, την επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ με την επιστολή προς κα. Φον ντερ Λάιεν και παραλλήλως την ανεπάρκεια και απροθυμία της Κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα της αγοράς
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Νικητιάδη :
«Ακούσαμε χθες τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει ότι θα ζητήσει τη Συνδρομή της Κομισιόν θα απευθυνθεί προσωπικά στην Επίτροπο την Φον ντερ Λάιεν, για να συνδράμει έτσι, ώστε να ελεγχθεί η λειτουργία των πολυεθνικών εταιρειών καθότι οι πολυεθνικές εταιρείες είναι αυτές που φταίνε για την αισχροκέρδεια, για την ακρίβεια στην Ελλάδα.
Στην αρχή ήτανε ο πληθωρισμός ο εισαγόμενος, που έφταιγε μετά ήταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Πρόεδρος της που έκανε ρεπορτάζ όπως τον καταγγείλατε στη συνέχεια οι καταναλωτικές οργανώσεις που από τη δράση τους προκύπτουν και ποινικά αδικήματα όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, μετα οι πολυεθνικές που αρχίσατε να βάζετε πρόστιμα, υπάρχουν δηλώσεις γραμμένες στον τύπο δεν τις έχετε διαψεύσει.
Μετά, λοιπόν, βάζατε πρόστιμα και με τα πρόστιμα θα καταφέρετε να ελέγξετε την ακρίβεια. Προφανώς τίποτα από αυτά δεν απέδωσε και έτσι, τώρα η Κυβέρνηση αναζητά άλλο ένοχο για να ρίξει το μπαλάκι.
Αναρωτιέμαι τι ακριβώς θα κάνει η Κομισιόν; Τι ακριβώς δηλαδή περιμένει ο Πρωθυπουργός, πώς θα παρέμβει η Κομισιόν; Είναι ανίκανη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εδώ, να εντοπίσει τις εναρμονισμένες πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών και ζητάμε τη συνδρομή της Ευρώπης, για να εντοπίσουμε τους εναρμονισμένες πρακτικές;
Είναι ανίκανες οι υπηρεσίες σας, η Δ.Ι.Μ.Ε.Α. που συχνά τους επαινείται για τη δράσης τους και νομίζω ότι δουλεύουν οι άνθρωποι προσπαθούν όσο περισσότερο γίνεται, αλλά είναι και αυτοί ανίκανοι και θα πρέπει να έρθει η Ευρώπη;
Πραγματικά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς θα κάνει, βεβαίως, η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ενοποιημένη αγορά και δεν αιτιολογούνται εύκολα οι διαφοροποιήσεις, αλλά τι, μας θεωρούν εμάς οι πολυεθνικές «Χαζούς» και γι’ αυτό πουλάμε εδώ τα προϊόντα πιο ακριβά από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
Αδυνατώ να το αντιληφθώ, ξέρω τι θα γίνει. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα κάνει μια ανακοίνωση πριν από τις Ευρωεκλογές θα πει κύριε Μητσοτάκη, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα θα κάνουμε παρεμβάσεις και μετά τις Ευρωεκλογές, «Χαιρετίσματα» περιμένετε να πάρετε ένα ποσοστό που θα σας ικανοποιεί, δεν θα είναι αυτό, αλλά εσείς στην ευελπιστείτε ότι θα έχετε ένα ποσοστό που θα το κρατάτε ως σημαία όπως το 41% για να λέτε εμείς είμαστε ισχυροί.
Θα ήθελαν όμως θα μου πείτε και αν δεν μπορείτε εσείς, εμείς θα βρούμε τρόπο να υποβληθεί ερώτημα και στον Πρωθυπουργό. Ποια είναι η διαδικασία που θα υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ελεγχθούν οι πολυεθνικές εδώ.
Αντί να ψάξετε να δείτε τις λειτουργίες με τις ενδοομιλικές συναλλαγές εδώ πέρα -γιατί αυτές δεν ξέρω πού θα τις εντοπίσουν οι Ευρωπαίοι εδώ πέρα, εσείς μπορείτε να εντοπίσετε το πώς πουλάνε από την μία εταιρία στην άλλη και πώς το τιμολόγιο αυξάνεται από την μία εταιρία στην άλλη- περιμένετε από την Ευρώπη. Μακάρι να μπορούσε η Ευρώπη. Αυτά γενικά επί της αρχής και θα κάνω και μια, επίσης, πρώτη προσέγγιση στο νομοσχέδιο.
Ένα χρόνο μετά από την παρουσία σας στο Υπουργείο περιμέναμε ότι θα φέρνατε ένα νομοσχέδιο που θα αντιμετώπιζε το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που όλοι ομολογούμε. Επιτέλους συμφωνούμε σε κάτι, ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στο υπουργικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα άλλα λέγατε. Στις δηλώσεις για το νομοσχέδιο που θα ερχόταν υπήρχε άλλο αντικείμενο. Δεν υπήρχε αυτό το αντικείμενο. Ξαφνικά έχει πετάξει αυτό που ανακοινώσατε για τα βιοτεχνικά προϊόντα και τα ποπ κ.λπ.. Αυτά είχατε ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο. Αναγγέλλετε άλλο και φέρνετε άλλο. Είναι δικαίωμά σας.
Τώρα σ΄αυτό το νομοσχέδιο που έχει, ανάμεσα σε άλλα, τίτλο, προστασία του καταναλωτή, μόνο ένα κεφάλαιο και μόλις τρία άρθρα άπτονται θεμάτων της προστασίας του καταναλωτή και ένα άρθρο ακόμη σε ένα άλλο κεφάλαιο, από αυτό το νομοσχέδιο. Όλα τα άλλα δεν αναφέρονται στην προστασία του καταναλωτή. Προφανώς θεωρείτε ότι τα μέτρα πέτυχαν.
Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίφαση με αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός, γιατί στην ουσία ο Πρωθυπουργός, με το να λέει ότι θα πρέπει να πάει στην Κομισιόν και να ζητήσει τη συνδρομή της Επιτροπής προκειμένου να ελεγχθούν οι πολυεθνικές εταιρείες, στην ουσία συνομολογεί ότι αποτύχατε στην καταπολέμηση της ακρίβειας. Διαφορετικά δεν είχε λόγο να πάει στην Κομισιόν. Εσείς όμως μάλλον θεωρείτε επιτυχημένα τα μέτρα και γι΄ αυτό το λόγο με τρία άρθρα και ένα, επαναλαμβάνω, σε ένα άλλο κεφάλαιο, βάλατε τίτλο στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, την προστασία του καταναλωτή.
Είπε και ο συνάδελφος μου, ο κ. Κεδίκογλου, πριν για τη διαβούλευση. Αλήθεια σας προβληματίζει καθόλου ότι δεν υπήρχε διαβούλευση; Ότι κανένας δεν νοιάστηκε επί της ουσίας γι΄αυτό το νομοσχέδιο; Δεν υπήρχε διάλογος, δεν υπήρχαν οργανώσεις να παρέμβουν. Έχει πολύ ενδιαφέρον να απασχολήσει το Υπουργείο γιατί τόση αδιαφορία από τον Έλληνα καταναλωτή, από την αγορά, από τους πολίτες.
Ας δούμε τώρα κάποιες λεπτομέρειες στα άρθρα. Στο άρθρο 3, που είναι το μόνο που απ΄ό,τι βλέπουμε προσπαθεί να ακουμπήσει τα ζητήματα με την ακρίβεια, ενώ προβλέπετε 60 μέρες πίσω, αφαιρείτε τη χαμηλότερη τιμή στις διαδοχικές μειώσεις. Αν κάνω λάθος διορθώστε με. Εγώ θα καταλάβαινα ότι 60 μέρες πίσω θα βρούμε ποια είναι η χαμηλότερη τιμή και με βάση αυτή την τιμή θα υπολογίσουμε. Διευκρινίστε το. Εγώ θα σας πω και τη διατύπωση που το διευκρινίζει επαρκώς.
Στο άρθρο 5, σε σχέση με το μητρώο των καταναλωτικών οργανώσεων, υπάρχει μία αναφορά για κρίση του ουσιαστικού έργου αυτών. Ποιος θα το κρίνει; Τι σημαίνει ουσιαστικό έργο των καταναλωτικών οργανώσεων; Υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο, κάποιο Ευαγγέλιο που μας λέει, τι σημαίνει ουσιαστικό έργο των καταναλωτικών οργανώσεων; Ποιος θα το αποφασίζει αυτό;
Το άρθρο 19, με τη συνέντευξη -και απορώ γιατί ο κ. Κεδίκογλου δεν ήθελε να επεκταθεί- μας φέρνει στο μυαλό τα «όργια» του Παυλόπουλου. Η περίφημη συνέντευξη του Παυλόπουλου, που με τη συνέντευξη βάλατε χιλιάδες κόσμο στο δημόσιο. Η συνέντευξη, δυστυχώς, στην πατρίδα μας, με τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα και δεν λέω μόνο τη Νέα Δημοκρατία, έχει αποβεί το εργαλείο για να ξεπερνάμε την αξιοκρατία και να βάζουμε τους κολλητούς μας στον δημόσιο τομέα.»